Al enige tijd hanteert de Belastingdienst een versoepeling van de boete die ‘standaard’ wordt opgelegd bij oude btw-schulden die wel op de balans staan, maar niet eigener beweging worden afgedragen. Ondernemers die voor 1 juni jl. een suppletieaangifte hebben ingediend voor oude btw-schulden, worden door de fiscus soepel behandeld. Dat ‘soepeler’ beleid is per 1 juni jl. beëindigd.
Dat is echter geen reden om bij ontdekking van een verschil in afdracht helemaal niets te doen. Bij ‘stilzitten’ wordt namelijk, bij ontdekking door de Belastingdienst, een vergrijpboete opgelegd ter grootte van 100% van de niet-betaalde btw. Deze boete kan verlaagd worden tot 50% (als er sprake is van opzet) dan wel tot 25% (bij ‘grove’ schuld). Maar lager gaat de Belastingdienst in de praktijk niet. Als dus achteraf blijkt dat u in de loop van het jaar de verschuldigde btw niet juist heeft aangegeven, bent u niet alleen verplicht om dat direct zelf te corrigeren, maar bespaart u zichzelf ook een fikse boete.
Suppleren moet gebeuren via een apart formulier dat u kunt downloaden van de website van de Belastingdienst. Na invullen en printen moet het formulier per post worden verzonden. U kunt ook gebruikmaken van het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst. Maar ondanks dat u zelf de correctie doorgeeft, kan de Belastingdienst u toch een boete opleggen. De boete bij eigen correctie is echter een stuk lager. Er is dan namelijk sprake van een verzuimboete, die 5% bedraagt van de alsnog te suppleren btw met een maximum van € 4.920,-, tenzij het te suppleren bedrag lager is dan €20.000 of minder dan 10% van het al eerder aangegeven bedrag.
Comments are closed.